شناخت خداوند، بالاترین و عمیقترین معرفت در جهان هستی به شمار میآید. شاید بتوان گفت ریشهی تمام معضلات و ناهنجاری های بشر در طول تاریخ، به عدم شناخت از مبداء هستی و آفریدگار آن برمیگردد. امام علی (ع) می فرمایند: « معرفة الله سبحانه اعلی المعارف؛ شناخت خداوند، بالاترین معرفت است»(1).
وقتی دانستیم که خالق ما کیست و چه صفاتی دارد قطعاً در حرکات و سکنات خود دقت بیشتری خواهیم کرد. «مهلک بودن» از صفات بارز خداوند است. در جای جای قرآن اشاره دارد که خداوند گنهکاران، ستمکاران، مسرفین و دروغگویان را به هلاکت می رساند و در حدیثی از امام علی (ع) رسیده است که: «خداوند هرچیز را هلاک میکند». لذا وقتی ما به این صفت خداوند شناخت پیدا کردیم و در کنارش دانستیم که خداوند بر تمام اعمال و کردار ما حاضر و ناظر است. روزی خواهید رسید که باید برای هر فعل و ترک فعل، پاسخی مناسب داشت. به طور ناخواسته ترس او را فرا خواهد گرفت. در اینجاست که انسان به عالَمی دست مییابد که مقداری با آنجه که دیده و شنیده متفاوت است. لذا با دیدن این عظمت و بزرگی و قدرت و بیهمتایی ترس وجود آن را خواهد گرفت.
هر که دل آرام دید از دلش آرام رفت چشم ندارد خلاص هر که در این دام رفت
یاد تو میرفت و ما عاشق و بیدل شدیم پرده برانداختی کار به اتمام رفت
(سعدی)
رفتن آرامش، و حلول ترس، در اینجا به معنای وادادن، کنار آمدن و شکست نیست. بلکه به معنای پی بردن به عظمت خداوند و خشوع و خشیت یافتن در مقابل او و درک ضعف خود است. این ترس نه تنها موجب عقبگرد انسان نمیشود، بلکه عاملی است برای دقت بیشتر در زندگی. اندیشیدن در اینکه انسان کیست؟ از کجا آمده؟ به کجا خواهد رفت؟ هدف از خلقت او چیست؟ و وظیفه او در این جهان گذرا چیست؟ همه و همه موجب ترس و دست به عصا حرکت کردن انسان میگردد. لذا هنگامی که ترس به معنای مثبت، شما را فراگرفت و به عظمت خداوند پی بردید و دانستید که از کجا آمدهاید به کجا خواهید رفت و هدف از خلفتتان چیست؟ دیگر به زندگی روزمرهِ دنیوی دل نمیبندید، آن را آمال و آرزوی خود قرارر نمیدهید و جهان هستی را در مقابل آنچه خداوند دارد و آفریده است، هیچ و ناچیز می پندارید و نتیجه همان میشود که در حدیث آمده: بریدن از دنیا و وصل شدن به اقیانوس بیکران ازلی و ابدی پروردگار.
1) دانش نامه عقاید اسلامی / آیت الله ری شهری/ ج 4/ ص 16